Hoe zoek ik een goed hondenpension uit ?
Hoe zoek ik een goed hondenpension uit ?

Het zoeken begint uiteraard eerst bij de mogelijkheden die er zijn. Het aanbod is tegenwoordig dermate dat er van elke soort opvang er wel eentje binnen redelijke rij-afstand te vinden is. Deze website bied een goed overzicht van de mogelijkheden in uw woonplaats en omgeving.

De belangrijkste kennis die u moet hebben is de kennis van uw eigen hond :-), zodat u weet welke soort opvang het beste bij uw hond past. Op deze website wordt duidelijk gemeld om wat voor soort opvang het gaat. De belangrijkste zijn:

1) Kennel voor zichzelf
2) Kennel met z’n tweeën
3) Groepsverband
4) Huiselijke sfeer

Niet elke hond is geschikt voor elke soort opvang. Alleen u, eventueel in overleg met het pension/opvang zelf, kan inschatten welk soort opvang voor uw hond het beste zou zijn.

Kennelopvang

Dit is de veruit de meest voorkomende soort opvang, sommige honden zullen het helemaal niks vinden om alleen in een kennel te zitten en hebben dan geen leuke tijd terwijl u op vakantie bent. Andere honden vinden het juist heerlijk om hun eigen plek voor zichzelf te hebben, of hebben dat nodig uit zelfbescherming omdat ze anders niet stoppen met spelen met de andere hond bv.
Veel honden zullen het bv leuk vinden om met een andere hond samen te zijn en hebben dus het liefst gezelschap in hun kennel. Terwijl andere honden juist altijd erg moeten wennen aan andere honden, vaak angstig zijn naar andere honden of te dominant zijn voor andere honden en daarom een kennel voor zichzelf nodig hebben.

Heeft u meerdere honden in uw huishouden, dan is het natuurlijk het fijnst als ze bij elkaar kunnen blijven tijdens hun verblijf in de opvang. Dit zal in de meeste gevallen echter geen probleem zijn.

Groepsverband

Een hond is een roedeldier en een verblijf in een groep is dus helemaal top. Gezellig, leuk, spelen, veel sociale interactie. Het mag echter duidelijk zijn dat niet elke hond geschikt is voor groepsopvang. Sommige honden zijn bv te speels en putten zichzelf teveel uit. Het kan zijn dat daar op gelet wordt, maar niet elke opvang heeft de mogelijkheid cq faciliteiten om hier wat mee te doen. Andere honden zijn niet sociaal genoeg, of houden helemaal niet van zulke drukte.
Ook zijn er genoeg honden die te onzeker zijn en dan niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen in een groep, vaak zullen ze zich eerst afzijdig houden. Het kan echter juist heel goed voor de hond zijn zelfvertrouwen zijn om zoiets te leren. Echter is goede supervisie dan erg belangrijk, goed overleg met de opvang is dan onontbeerlijk !

Heeft u een ongecastreerde reu, dan zullen veel pensions deze weigeren in de groep te laten opvangen, ook al is hij normaal sociaal naar andere honden. Ik begrijp dat dit voor veel baasjes onredelijk overkomt, toen ik zelf een uitlaatservice had bekeek ik het zelf bv per individu. Maar bij een opvang is de situatie anders, omdat de hond tussendoor niet opgehaald kan worden als het niet werkt en de ervaring leert dat de overgrote meerderheid van de ongecastreerde reuen vroeg of laat toch voor problemen zorgen in een groep honden. Dat is nou eenmaal de natuur. Maar er zullen er ook zijn die daar faciliteiten voor hebben, zoals honden scheiden in verschillende groepen, vraag gewoon of het mogelijk is.

Voor veel honden zal het juist ook erg positief zijn. Jonge honden leren van de sociale interactie in een groep, oudere honden trekken zich vaak op aan de jongere groep (ook dan oppassen dat ze hun eigen grenzen wel respecteren) en voor de meeste honden is het dan een grote speelvakantie.

Huiselijke Sfeer

Erg in opkomst tegenwoordig is de hondenopvang in de Huiselijke sfeer. Uw hond verblijft dan bij andere mensen in huis en draait dan met het betreffende gezin mee. Ook hier mag het duidelijk zijn dat er een goede match moet zijn tussen de oppas en de hond. Niet iedereen heeft dezelfde verwachtingen van een hond in zijn huis. Het is dus belangrijk om hier goed over te communiceren om nare verrassingen te voorkomen. Komen de huisregels bv overeen ? Mogen ze wel of niet op de bank ? Slopen ze niks in huis ? Kunnen ze goed alleen thuis blijven ? Passen ze goed bij de andere honden ? Is er genoeg ruimte voor een eigen plek voor de hond ? Etc etc.
Soms vangen mensen een groep honden in hun huiskamer op. Dan is het helemaal van belang dat de honden goed met elkaar overweg kunnen en is het de vraag of er nog sprake kan zijn van veel persoonlijke aandacht die normaal beloofd wordt.

De capaciteit zal vaak een nadeel zijn. Doordat er meestal maar beperkt plek is, zal het soms moeilijk zijn om plek te vinden op de door uw gewenste data.
De voordelen mogen duidelijk zijn. Veel persoonlijke aandacht ,wat nog eens extra plezierig is voor honden die meer op mensen zijn gericht en een hond die in een huiselijke situatie verblijft zoals hij altijd gewend is. Ook erg prettig voor honden die bijzondere zorg nodig hebben. Hierdoor is de kans op stress of ander ongemak bij de hond minimaal.

Kennismakingsgesprek

Het belangrijkste deel van de zoektocht. Tijdens de kennismaking kunt u goed bekijken waar uw hond zal verblijven. Let goed op de omgeving en eventueel op de honden die er al verblijven, hier zal u veel vanaf kunnen lezen. Let vooral op wat voor soort vragen ze u stellen over uw hond. Dit zal een duidelijke indicatie geven over hoe ze uw hond zullen opvangen. Probeer dus niet zelf van alles te vertellen, maar wacht eerst af wat ze allemaal van u en uw hond willen weten.
Wees altijd eerlijk over uw hond, juist over zijn tekortkomingen !
Geen een hond is perfect, luistert perfect, gedraagt zich perfect. Geen enkele opvang zal dit ook verwachten. Vertel daarom duidelijke eventuele bijzonderheden van uw hond, zoals bepaalde angsten, dominantie, voor- en afkeuren etc. Dan kan het pension een goede inschatting maken of de hond het er naar zijn zin zal hebben.
Neem altijd uw hond mee naar dit gesprek. Dit maakt het voor de verzorger mogelijk om een goede inschatting van uw hond te maken en voor u om goed de reactie van uw hond op de nieuwe omgeving en mensen te kunnen peilen.

Zover mogelijk kunt u natuurlijk ook de beoordelingen op deze website lezen van de ervaringen van andere mensen met de betreffende pension/opvang.